Abban az esetben, ha puffadást, hasi görcsöket, hasmenést vagy emésztési zavarokat tapasztal gyümölcsök vagy édes ételek elfogyasztása után, könnyen lehet, hogy fruktóz érzékenysége van. Amennyiben nem tudja tolerálni a gyümölcscukrot, tudatosabban kell táplálkoznia, meg kell ismernie a fruktóz vagyis a gyümölcscukor jellegzetességeit. Már a legcsekélyebb tünetek esetén is javasolt egy fruktóz vizsgálat, ami kideríti, hogy fruktózallergiája, fruktóz felszívódási zavara vagy fruktózintoleranciája van. Járjon utána, mi okozza a panaszokat! Cikkünkben a fruktóz érzékenység tüneteit és a fruktóz diéta részleteit mutatjuk be.
Ebben a cikkben az alábbi témákról lesz szó:
- Mi a fruktóz?
- Miben van és miben nincs fruktóz?
- Mennyi gyümölcscukor egészséges?
- Mik a fruktóz érzékenység tünetei?
- A fruktóz intolerancia vizsgálatról
- A fruktózmentes diéta lényege
Mi a fruktóz?
A fruktóz köznapi néven a gyümölcscukor. Kémiai szerkezetét tekintve szénhidrát, egy monoszacharid. Nemcsak a gyümölcsökben van benne, hanem széles körben használja az az élelmiszeripar, ezért okosan kell válogatni az iparilag feldolgozott ételek és italok között. Működéséről annyit érdemes tudni, hogy a bélből szívódik fel és egy enzim segítségével glükózzá, szőlőcukorrá alakul. A fruktóz és a glükóz együtt hozzák létre a szacharóz nevű cukrot, aminek lebontásáért a szervezetben a szacharáz enzimfelelős. Amennyiben ez az enzim hiányzik, nem tud a gyümölcscukor teljesen felszívódni. Emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ott erjedésnek indul. Ez okozza a hasi és gyomor problémákat. Fruktóz bontó enzimmel és fruktózmentes diétával a gyümölcscukor érzékenység kezelhető. A fruktóz felszívódási zavar orvosi neve fruktóz malabszorpció. Bármely életkorban előjöhet, az európai emberek akár 30-40 százalékát is érintheti enyhébb vagy súlyosabb mértékben. A fruktózintolerancia veleszületett, örökletes betegség, már csecsemőkorban komoly tüneteket mutat.
Miben van és miben nincs fruktóz?
Gyümölcscukrot biztosan tartalmaznak a gyümölcsök és a gyümölcslevek, az édesebb zöldségek, az édességek, a szirupok, az édesítőszerek, a méz, az ízesített tejtermékek, a felvágottak, a konzervek, a fagyasztott élelmiszerek, a késztermékek és az alkohol.
Magas a legtöbb gyümölcs fruktóz tartalma: aszalt gyümölcsök, áfonya, banán, szőlő, gránátalma, alma, ananász, cseresznye, meggy, sárgadinnye, mandarin, görögdinnye, narancs, őszibarack, fekete ribizli, naspolya, birsalma, mangó. A zöldségek között a cékla, sárgarépa, gyökér, káposzta, sütőtök a magas gyümölcscukor tartalmúak.
Amit biztosan ehetünk, mert nincs fruktóz benne, az a gomba, a burgonya és a lencse. A tojás, a natúr gabona- és tejtermékek gyümölcscukor mentesek, ugyanúgy, mint a rizs, a köles, a bulgur, a kuszkusz és az amarant. A húsban sincs fruktóz, de a felvágottban már lehet.
Figyelje az élelmiszerek címkéjét is, ha ezt olvassa, akkor fruktóz van benne: kukoricaszirup, gyümölcslé-koncentrátum, fruktóz-glükóz szirupinvertcukor, juharszirup, melasz, szorbit, inulin, cukoralkohol, oligo-fruktóz, frukto-oligo-szacharid.
Mennyi gyümölcscukor egészséges?
Egészséges ember sem ehet folyamatosan édes gyümölcsöket és édesített készételeket, mert előbb vagy utóbb súlyfelesleggel és emésztési gondokkal fog küzdeni. Orvosi javallatra a naponta maximum 50 gramm gyümölcscukor bevitelt ne lépje túl!
Mik a fruktóz érzékenység tünetei?
A gyümölcscukor felszívódási zavarok étkezés után jelentkeznek. Fő tünetei az emésztési problémák, a fokozott gázképződés, a hasi puffadás, a hasmenés, a hasi fájdalom. Előfordulhat még fejfájás, frontérzékenység, fáradtság, feszültség, evés utáni teltségérzet.
Abban az esetben, ha nem tudja, mitől érzi magát diszkomfortosan étkezések után, érdemes a gyümölcscukorra gondolni. Hagyja el a fruktózzal édesített élelmiszeripari termékeket és csökkentse a gyümölcsfogyasztást.
A fruktóz intolerancia vizsgálatról
A fruktóz érzékenységet egy teljesen fájdalommentes vizsgálattal végzik a gasztroenterológiai központokban. Ezt a fruktóz intolerancia tesztet H2-, azaz hidrogén-kilégzési tesztnek nevezik. Lényege, hogy megiszik egy pohár fruktóztartalmú folyadékot, majd 2-3 óra alatt, 20 percenként bele lélegzik egy műszerbe, ami méri a kilélegzett levegő hidrogénszintjét. A gyümölcscukor, ami nem tud megemésztődni és felszívódni a vékonybélben, a vastagbélben erjedésnek indul. Savakká és gázokká, többek között hidrogénné alakul.
A fruktózmentes diéta lényege
Gyümölcscukor felszívódási problémákkal, fruktózintolerancia esetén a legfontosabb szabály a fruktóztartalmú ételek és italok fogyasztásának teljes elhagyása vagy drasztikus csökkentése. Dietetikus segíthet a személyre szabott étrend kialakításában, de saját magunk is tehetünk egészségünkért, ha betartunk néhány egyszerű szabályt. Kerülni kell az édes gyümölcsöket és zöldségeket, a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket. Előnyben kell részesíteni a natúr gabonákat és tejtermékeket. Édesítésre, ha muszáj, inkább kis mennyiségben szőlőcukrot használjon! Vigyázzon a diabetikus ételekkel, italokkal, mert azok gyakran gyümölcscukorral készülnek! Bátran fogyaszthat főzve, sütve vagy párolva burgonyát, rizst, szárnyasokat, halat, ehet tojást és tésztát is. Folyadékpótlásra a szénsavmentes ásványvíz a legjobb.