Mire jó az aszkorbinsav, a mindennapok vitaminja?

Aszkorbinsav mire jó

Amikor C-vitamint szed, aszkorbinsavat juttat a szervezetébe. Az egyik legfontosabb vitamint, amire minden áldott nap szüksége van. Közben jusson eszébe Szent-Györgyi Albert neve is, aki orvosi Nobel-díjat kapott 1937-ben a C-vitamin biológiai hatásainak kutatásáért. Az aszkorbinsav létfontosságú szerepet játszik egészségünk megőrzésében és betegségeink leküzdésében. Nincs mese, enni és szedni kell, a javasolt szabályok szerint. Ismerjen meg minden információt az aszkorbinsav hatásáról!

A cikkben az alábbi kérdésekre kap választ:

Aszkorbinsav mire jó?

Az aszkorbinsav vagy más néven a C-vitamin immunrendszerünk fontos támogatója. Kristályos szerkezetű, vízben oldódó, antioxidáns hatású szerves sav. Szervezetünkben a máj, az agyalapi mirigy és a mellékvese tárolja, ám olyan nagy mennyiségre van szükségünk, hogy naponta pótolnunk kell a szervezetben felhasznált mennyiséget. Az aszkorbinsav hatása oly sokrétű, hogy csodálkozni fog, miért is nem szedte eddig rendszeresen. A C-vitamin fontos enzimeket aktivál, részt vesz a csont- és porcképzésben. Segíti a vas felszívódását, képes semlegesíteni a szabad gyököket. Antioxidáns, elengedhetetlen a stressz elleni védekezésben, javítja a fizikai teljesítőképességet. Részt vesz a kollagéntermelésben, aktiválja a sebgyógyulásokat. Véd a bakteriális és vírusos fertőzések ellen, ezért minden sejtünknek szüksége van rá. Akkor is kell szednie, ha egészséges. Betegség esetén növelni kell a napi C-vitamin adagot.

Hogyan juthat aszkorbinsavhoz?

C-vitamint vagy kémiai nevén aszkorbinsavat beviheti a szervezetébe gyümölcs-és zöldségfogyasztással. Ez a legtermészetesebb módja. Nemcsak a citrusfélék, a narancs és a citrom tartalmazzák, ahogy azt magunktól is tudjuk, de számos más ismert gyümölcs és zöldség is bővelkedik aszkorbinsavban, például a petrezselyem, a sárga és a piros paprika, a karfiol, a káposztafélék, a brokkoli, a kelbimbó, a sóska, a torma, a kivi, a csipkebogyó, a papaya, a homoktövis és a piros bogyós gyümölcsök.
Köztudott, hogy a frissen szedett gyümölcsök és zöldségek minden nap veszítenek C-vitamin tartalmukból, ezért vagy frissen kell megenni vagy azonnal le kell fagyasztani. Csak így mentheti meg a bennük lévő aszkorbinsav nagy részét. A főzés során pedig arra kell törekedni, hogy lassan párolja, ugyanis magas hőn, körülbelül 60 fokon már elbomlik. Ezért fontos, hogy a természetes úton bevitt aszkorbinsav mennyiséget jó minőségű C-vitamin tablettákkal vagy aszkorbinsav porral is kiegészítse.

Az aszkorbinsav adagolása

Ahogy már mondtuk, az aszkorbinsavat naponta kell enni vagy szedni. Vannak általánosan megfogalmazott mennyiségi ajánlások, ez ma napi 1000-1500 mg C-vitamint jelent. Várandós és szoptató anyáknál, sportolóknál és dohányosoknál magasabb az ajánlott mennyiség, természetesen betegség megelőzésére vagy kialakulásakor is több aszkorbinsavra van szüksége a szervezetnek. Amennyiben teheti, fogyasszon minél többet friss, C-vitaminban gazdag gyümölcsökből és zöldségekből. A C-vitamin pótláshoz válasszon aszkorbinsav port. Tárolja száraz, sötét helyen, mert levegő és fény hatására könnyen lebomlik. Ne nyúljon bele fém kiskanállal, mert a fém eszközöktől lebomlik, oxidálódik. Hadd adjunk egy tippet – napi ásványvíz adagjába tegyen egy kis kávéskanálnyi aszkorbinsavat, és máris gondoskodott a napi C-vitamin bevitelről, mert ez az adag nagyjából 1000 mg-ot jelent.

Az étkezési aszkorbinsav

Nemcsak életfontosságú vitaminként, de tartósítószerként és ízesítőként is használhatja a C-vitamint, ebben az esetben praktikusan aszkorbinsav porként. Gyümölcsök befőzésekor kedvelt adalékanyag és természetes tartósítószer. Figyelje csak meg, ha például reszelt almához adja, megelőzheti a gyümölcs megbarnulását. Amikor kenyeret süt vagy tésztát gyúr, kevés mennyiségű aszkorbinsav könnyebbé, rugalmasabbá, és végső soron emészthetőbbé teszi a pékárut.

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.