Mi az az almasav?

Mi az almasav

Körülbelül egy évvel ezelőtt több összefoglalás látott napvilágot tudományos hivatkozásokkal az almasavról. Ezek rávilágítanak arra, hogy ez a szerves kémiai vegyület több szempontból kifejtheti pozitív hatását a bőrünkre. Ráadásul nem szükséges azonnal megrohamoznunk a drogériák roskadozó szépségápolási polcait, esetleg vitaminkészítményeit, mivel az étrendünkön keresztül máris többet tehetünk, mint gondolnánk. Mi is az almasav és hogyan segíthet a bőrünk egészségének megőrzésében?

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

  • Mi az almasav?
  • Az almasav hatása a bőrápolás terén
  • Az almasav és a kollagéntermelődés kölcsönhatása
  • Szervezetünkre gyakorolt egyéb hatásai
  • Küzdelem a vesekövek ellen
  • Konklúzió, az almasav biztonságos beépítése életmódunkba

Mi az almasav?

Az almasav, tudományosabb kifejezéssel a malic acid elnevezés a latin „malum” szóból származik, amelynek jelentése alma. A kifejezés eredeti jelentéséből akár ki is következtethetjük, milyen úton juthatunk hozzá legegyszerűbben: az étrendünk által. Az almasav ugyanis természetes módon megtalálható számos gyümölcsben és zöldségben, melyek közül főként az almát, körtét és a szőlőt emlegetik. Az almasav ugyanakkor kedvelt ízfokozó eszköz egyéb élelmiszerek savanyításához és tartósításához, de természetes savként a bőrápoló termékek egyik gyakori hozzávalója is. Külön érdekesség, hogy a szervezetünk szintén előállítja, amikor a szénhidrátot energiává alakítja át.

Az almasav hatása a bőrápolás terén

A hivatalosan E296 névvel rendelkező almasav azon gyümölcssavak családjába tartozik, melyeket alfa-hidroxi savaknak hívunk. Gyakran találkozhatunk velük egyre több patika és egészségtudatosságot hirdető üzlet kínálatában. Miután ezek a savak a bőrsejtek találkozásával előidézik a bőr hámlási folyamatát, támogatják az elhalt hámsejtek távozását és a bőrünk felfrissülését. Így azon bőrápolási termékek, amelyek almasavat tartalmaznak, hozzájárulhatnak a bőr hidratációjához, simaságához, sőt még a makacs ráncok eltüntetéséhez is. Nem véletlen, hogy a közkedvelt „anti-aging”, azaz öregedés elleni krémek egyik elengedhetetlen összetevője.

Kozmetikai termékeinkbe előszeretettel raknak almasavat a kiegyensúlyozott pH-érték fenntartása érdekében, amelynek köszönhetően az adott termék kíméletesebb a bőrünkhöz. Ez kiemelt fontosságú lehet: ha a bőr pH-értéke kiegyensúlyozatlan, meggyengül a védekező képessége, és nagyobb az esély a kiszáradásra vagy a kiütések megjelenésére.

Az almasav és a kollagéntermelődés kölcsönhatása

Ki ne hallott volna a kollagénről, amely napjaink egyik leginkább népszerűsített összetevője, rengeteg táplálékkiegészítő és bőrápoló alapanyaga? A kaliforniai Derm Institute bőrgyógyásza, Dr. Annie Chiu megerősítette, hogy az almasav magasabb koncentrációja szerepet játszhat szervezetünk kollagéntermelő képességében. A kollagén egy olyan fehérje, amely elősegíti sejtjeink újjáépítését, támogatja a szövetek erősségét és rugalmasságát. Ahogy idősödünk, szervezetünk kollagéntermelődése csökken, részben tehát ez az oka annak, hogy a bőr veszít elasztikusságából. Az almasav kollagéntermelődést serkentő hatása azonban hatékony eszköz lehet az öregedés jeleinek visszaszorításában.

Szervezetünkre gyakorolt egyéb hatásai

A tudományos kutatások alátámasztják, hogy az almasav bőrünkre kifejtett hatásán kívül még több előnyt jelenthet a szervezetünk számára. Sprintereken és hosszútávfutókon figyelték meg az almasav étrendkiegészítőként történő alkalmazását. Azt találták, hogy a kreatin és az almasav együttes használata növelte a résztvevők energiatermelődését, a fizikai aktivitás során tanúsított kitartást, valamint hatékony ellenszerként funkcionált a sportolóknál fellépő izomgyengeség megjelenésekor. A kreatin nevű szerves savat és aminosavat külön hangsúlyozzák, mint kiegészítőt. Ennek szerepe eleve az, hogy energiát szállít az izmoknak, növelve azok tömegét, teljesítményét és erejét.

Az almasavhoz hasonlóan szervezetünk képes saját maga előállítani egy fehérjedús, elegendő aminosavat tartalmazó étrenden keresztül. Ez a folyamat viszont leterheli az anyagcserét. A két szerves sav kombinálását hat héten keresztül alkalmazták az említett sportolókon, és arra jutottak,hogy a sprinterek fizikai teljesítménye jelentősen növekedett, mind az erőkifejtés, a teljes aktivitás, az izomzat összetétele és a növekedési hormonok emelkedése terén. A hosszútávú futóknál ugyanakkor szignifikáns fejlődést tapasztaltak a lefutott távhossz teljesítésében.

A sportolók körében megismert eredmények nem is annyira meglepőek, elvégre egy korábbi, 1995-ös vizsgálat hasonló módon kísérletezett az almasavval, amelyet akkor még magnéziummal társítottak a fibromyalgia nevű egész testre kiterjedő, izom- és ízületi panaszokkal járó betegség leküzdése érdekében. A kutatók hat hónapig kezeltek 24 fibromyalgiában szenvedő pácienst a placebo-módszer bevetésével, valamint az almasav és a magnézium együttes alkalmazásával. Azoknál a pácienseknél, akik rendszeresen kaptak almasavat és magnéziumot, jelentősen csökkent a betegség miatti fájdalom. 1995 óta háttérbe szorultak az erre vonatkozó kutatások, így egyelőre megkérdőjelezhető az almasav hatékonysága a fibromyalgia kezelésében és további vizsgálódás szükséges a jelenlegi, modernebb kutatási eszközök alkalmazásával.

Küzdelem a vesekövek ellen

Más kutatások egy újabb területen fedezték fel, hogy az almasav előidézője egy olyan citrátnak, ami megelőzheti a vizeletben koncentrálódott kálcium egyéb anyagokhoz kapcsolódását. Ezek a vesekövek kialakulásáért és súlyosbodásáért felelősek. Az előzetes laboratóriumi kísérletek arra is rávilágítanak, hogy az almasav fogyasztása nemcsak ezen jótékony citrátok szervezetben történő előfordulását, de a vizelet pH-értékét egyaránt növelheti. Ennek köszönhetően kevésbé valószínűbb a vesekövek kialakulása. Miután a körte például természetes módon gazdag almasavforrás, a jövőbeli vizsgálatok elsősorban arra terjednek ki, vajon egy körtében bőséges étrend, alacsony hús- és sófogyasztással kombinálva tartós gyógyírt jelenthet-e a vesekövek formálódása ellen?

Konklúzió, az almasav biztonságos beépítése életmódunkba

Mindezek után ki ne gondolná azt, hogy az almasav rendszeres használata a fiatalság és az általános egészségügyi jólét titkos kulcsa? Ám mint minden mást, a szakértők ezt is mértékkel ajánlják. Hacsak az orvosunk nem receptre írja fel táplálékkiegészítő formájában valamilyen speciális egészségügyi okból, az almasav tökéletesen bevihető egy zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend által. A szezonális gyümölcsfogyasztás segítségünkre lehet: érdemes tavasszal cseresznyével, nyáron bogyós gyümölcsökkel, barackfélékkel és szilvával, ősszel és télen pedig minél több almával, körtével, szőlővel és citrusfélével feltöltekezni.

A természet gyógyír és nagy valószínűséggel az étrend a legbiztonságosabb módja a mértékletes, mégis elegendő almasavbevitelnek. Egyes kozmetikai cikkek allergiás reakciót (viszketést, pirosodást, égő érzést) válthatnak ki bizonyos embereknél, valamint az almasavat nagy dózisban tartalmazó táplálékkiegészítők hosszú távú hatásai egyelőre ismeretlenek. Úgy tűnik, a tudomány mai álláspontja szerint bőrünk és szervezetünk egészségének kulcsa az étrendben, azon belül is a kollagéntermelődést serkentő almasavat és C-vitamint bőségesen tartalmazó étrendben rejlik.

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.