Mi az a nátrium ciklamát?

Mi az a nátrium ciklamát

A nátrium ciklamát egy mesterséges édesítőszer. E592 néven is ismert. Ez rosszul kezdődik – gondolhatná. A neve is elborzasztó. Ugyan! Olvasson tovább és eldöntheti, hogy a nátrium ciklamáttal édesített termékek a kívánt vagy a kerülendő élelmiszerek csoportjába tartozzanak az ön számára.

Cikkünk minden információt tartalmaz, melyet a nátrium ciklamátról tudni érdemes:

Bár sokan azt hiszik, a mesterséges édesítőszerek használata az elmúlt évtizedek vívmánya, ez egyáltalán nem így van. Az első vegyi úton előállított cukorpótlót, a szacharózt 1879-ben fedezték fel és a nátrium ciklamát is már 1937 óta velünk van. Kezdetben a gyógyszeriparban alkalmazták, a kellemetlen ízű gyógyszerek számára képeztek bevonatot a felhasználásával. Később megtalálták a fő felhasználási területét, a cukormentes üdítőitalokat édesítették és édesítik vele ma is.

A nátrium ciklamát tulajdonságai

A többi mesterséges édesítőszerhez hasonlóan édesítő ereje többszöröse a cukorénak. A nátrium ciklamát kb. 30-szor édesebb, mint a cukor. Nincs mellékíze, nagy koncentrációban azonban sós utóízt produkál. Vízben és etanolban oldható. Hőálló, fényálló és PH változások esetén is stabil marad. Általában nem önmagában, hanem más édesítőszerekkel együtt alkalmazzák. A legjobb hatást a szacharinnal keverve érik el, 10:1 arányú ciklamát-szacharin keverékben. Az emberi szervezetben nem alakul át energiává, ezért megfelelő energiaszegény és cukorbeteg diétákban. Nem okoz fogszuvasodást.

A nátrim ciklamát felhasználási területei

A nátrium ciklamát felhasználása csak néhány élelmiszerben engedélyezett. Az élelmiszeripari termékekben felhasználható maximális mennyiséget a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza, emellett a termék címkéjén kötelező feltüntetni a maximálisan megengedett napi beviteli mennyiséget.
Nátrium ciklamátot tartalmazó termékek:

  • Cukormentes üdítőitalok
  • Cukormentes desszertek
  • Lekvárok, dzsemek vagy zselék
  • Gyümölcskonzervek
  • Vitaminok, táplálékkiegészítők

A boltok polcain asztali édesítőként is megtalálható por, tabletta, vagy folyadék formájában, Süssina, Polysweet, Polysett, Sweety, Huxol stb. elnevezésekkel.

A nátrium ciklamát egészségre gyakorolt hatása

A nátrium ciklamát a vékonybélben szívódik fel és általában vizelettel távozik az emberi szervezetből. Előfordul azonban, hogy a vastagbélben egyes bélbaktériumok segítségével ciklohexilaminná alakul át, mely nagy és hosszú távú beviteli mennyiség esetén here és spermium károsodást, valamint hólyagrákot okoz. Az első kísérletekhez patkányokat és kutyákat használtak. Az eredmények hatására más tudósok is kutatásokba kezdtek. Egy japán
kutatócsoport 1970 és 1994 között 24 évig vizsgált majmokat, melyek hetente öt alkalommal kaptak ciklamátot nagy mennyiségben. Az eredmények a ciklamát egyértelmű rákkeltő hatását nem igazolták.
Az állatkísérletek hatására a nátrium ciklamát felhasználását az USA-ban már 1969-ben betiltották és Kanadában is tiltólistán szerepel. Hazánkban és a világ több mint 50 országában viszont adalékanyagként és asztali édesítőszerként való felhasználása engedélyezett. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a hangsúly mindenképpen a nagy mennyiségen, valamint a hosszú távú, napi szintű felhasználáson van. Az ajánlott napi beviteli mennyiséget úgy határozzák meg, hogy annak többszöröse se okozhasson egészségügyi problémát, de a fogyasztók részéről sem árt némi tudatosság a kockázatok minimalizálása érdekében.
A mesterséges édesítőszerek már egy jó ideje a figyelem középpontjában vannak, folyamatosan vizsgálják az egészségre gyakorolt hatásokat és ennek figyelembe vételével állapítják meg a napi beviteli mennyiségeket. Az embereknek viszont meglehetősen nehéz eligazodni az egymásnak ellentmondó információk és propagandák között, hiszen minden gyártó a saját termékét igyekszik egészségesként hirdetni, céljuk pedig, hogy minél többet vásároljunk belőlük. Minden élelmiszer esetében igaz azonban, hogy ha mértékletességre és változatosságra törekszünk, testünk meghálálja a törődést.

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.