Mi a fruktóz? Mi is a baj a fruktózzal?

Mi a fruktóz

Leginkább az, hogy nehezen tudjuk kikerülni. Abban az esetben, ha nem ismerjük működését, ha nem tudunk okosan gyümölcsöt vagy mézet fogyasztani, ha nem nézünk utána, mennyi minden tartalmazza, akkor akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat a fruktóz. Ez az egyszerű gyümölcscukor ugyanis csak első pillantásra egészséges és szükséges, az legújabb kutatások szerint inkább csak bajt okozhat – elhízást, szívbetegséget és 2-es típusú cukorbetegséget. Nem azt mondjuk, hogy mondjon le azonnal minden gyümölcsfogyasztásról, sokkal inkább a helyes mértékre buzdítunk. Abból ugyanis nagy baj nem lehet.

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Mi a fruktóz? Alapismeretek

Azzal talán nem árulunk el titkot, hogy a fruktóz a gyümölcscukor. Egy nagyon egyszerű, a természetben előforduló vegyület, egy monoszacharid, képlete C6H12O6. A glükózzal vagyis a szőlőcukorral emlegetik egy lapon, hiszen szoros kötődésük van egymáshoz. A fruktóz könnyedén és lassan szívódik fel a véráramban, majd azonnal a májba jut. Feltölti a máj glikogénraktárait, majd a felesleg zsírrá alakul. Beindul az ördögi kör, romlanak a vérzsír értékek, hízik a hasi terület, még inzulinrezisztencia is kialakulhat. Megálljt is parancsolhatnánk a folyamatnak, ha tudnánk, mennyi az elég és mennyi a felesleg. Ám sajnos nagyon könnyű túltolni az elfogyasztott fruktóz mennyiségét, hiszen gyümölcscukor nemcsak a gyümölcsökben van. Zöldségek is tartalmazzák, de az igazi veszélyt nem a mértékletes mennyiségben és szezonálisan friss formában elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek rejtik, hanem a feldolgozott termékek, a mesterségesen előállított édesítőszerek, például a kukoricaszirup, a gyümölcslevek, az ízesített ásványvizek, melyekről érdemes lemondani.

Az édes élet ára

Természetes ásványvíz helyett ízesített üdítő. Egy fürt szőlő helyett egy nagy pohár szőlőlé. Mirelit pizza és készételek. Vajon ér-e annyit az egészségünk, hogy belegondoljunk, miért is ilyen finomak és édesek a kedvenc ételeink? Ja, hogy kukoricasziruppal készülnek, ami nem mellesleg csupa fruktóz? Vagy miért is gondoljuk, hogy a méz jobb nekünk, mint a répacukor? Mitől is lenne egészségesebb, amikor csupa gyümölcscukor?
Amikor azt mondjuk, hogy bezzeg a régiek sokkal tovább éltek, arra is kell gondoljunk, hogy akkoriban bizony nem került naponta az asztalra csokoládé, kóla, sőt gyümölcs sem. Azt ették, amit megtermeltek, akkor ették, amikor az megérett. Együtt éltek a természettel, a föld táplálta őket az évkörnek megfelelően. Nem függtek az édestől, a cukrostól, sokkal inkább jutalom volt a finom sütemény, mondhatni ünnep. Testnek és léleknek. A cukor fogyasztása örömforrás, ám a mai ember átesett a ló túloldalára és már nincs megállás. Csak függés van, életveszélyes cukorfüggés, no és elhízás, táplálkozási rendellenességek, szív- és érrendszeri panaszok, civilizációs betegségek.

Fruktózmentes diéta: gyümölcsdiéta pro és kontra

Csak gyümölcsöt ettem és frissen facsart gyümölcslét ittam, mégsem fogytam, sőt… Ugye, hogy ismerős ez a mondat? A fruktóz működését ismerve nem is kell csodálkoznunk egy ilyen diéta sikertelenségén. Hiszen nem történik más, mint fruktózbevitel, a szükségest igencsak meghaladó mértékben. Ezért is okosabb egy méregtelenítő léböjtben például facsart zöldségleveket inni, mert a zöldségekben sokkal kevesebb a gyümölcscukor. Persze nem olyan finomak, mint a gyümölcslevek, de valamit valamiért. Ezért egészségesebb, ha egy narancs kicsavart levét 2-3 szoros mennyiségű ásványvízzel hígítja. Egy pohár színtiszta gyümölcslével tuti sokszorosát megissza egy pillanat alatt a napi gyümölcscukor mennyiségnek, mint amennyire tulajdonképpen szüksége lenne. Tudta, hogy reggel jobban bírjuk a fruktózt? Ilyenkor, ébredés után még alacsonyabb a máj glikogén szintje, jobban tudjuk tolerálni és hasznosítani a gyümölcscukrot. Nem azt mondjuk tehát, hogy hagyjon fel a gyümölcsfogyasztással, csak ismerje meg a szabályokat és tartsa is be őket!

A gyümölcscukor az életünk része, csak az nem mindegy, mennyire hagyjuk, hogy átvegye felettünk az irányítást. Barátunk lehet, de ellenségünk ne legyen! Abban az esetben, ha képes lemondani a cukrozott üdítőkről, az édességről és a hozzáadott cukrot, édesítőt, kukoricaszirupot tartalmazó ételekről – vigyázzon, mert nagyon sok van ám! -, már tett egy jó nagy lépést az egészségéért. Amennyiben szereti a friss gyümölcsöt, fogyassza bátran, ám mértékkel! Részesítse előnyben a helyit, az őstermelőit, abból nagy baj nem lehet!

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.