Mi az a D-Panthenol? Tetőtől talpig gyógyít embereket és állatokat is

Mi az a D-Panthenol

A bőr- és a hajápolás csodavitaminjára önnek is szüksége van. Nem nélkülözheti, ha szép hajat vagy ápolt bőrt szeretne. A D-Panthenol vagyis a B5 provitamin a kozmetikai ipar fontos szereplője. Benne van a samponokban, a krémekben és az emulziókban, szinte mindenben, annyira megbízható és természetes. A bőrbe jutva segíti elő a sejtek és szövetek aktivitását. Gondolta volna, hogy még az állati takarmányokban is fontos szerepet kap?

Cikkünkben az alábbi témák segítségével ismerheti meg a D-Panthenolt:

Mit kell tudni a D-Panthenolról?

A D-Panthenolt más néven pantoténsavnak, B5 provitaminnak és dexpanthenolnak is nevezik. Minden élő szervezet sejtjeiben természetes módon jelen lévő vitamin. Kémiailag annyit érdemes tudni róla, hogy a B vitaminok csoportjába tartozó biológiailag aktív alkohol, a B5-vitamin előanyaga, ami oxidációs folyamatok hatására a bőrben panthenol-savvá, azaz B5 vitaminná alakul. Erős vízmegkötő képességű molekula, így segít a bőrsejteknek az egyéb hatóanyagok felvételében.
Kémiai formáját tekintve létezik D-Panthenol és DL-panthenol. Az előbbi színtelen, szagtalan folyadék, az utóbbi fehér por formájában kapható. A biológiailag aktív D-Panthenol gyorsan felszívódik, hatékonyan hidratál. Legfontosabb erőssége, hogy segít a bőrnek önmagát regenerálni, legyen az UV-sugárzás, légszennyezettség, sebgyógyulás vagy gyulladáscsökkentés. Nem önmagában használják, hanem kozmetikai és bőrápoló termékek összetevőjeként.

A D-Panthenol tulajdonságai

Számos jó tulajdonsága teszi nélkülözhetetlenné a D-Panthenolt a mindennapokban. Ideális kozmetikai összetevő, mert mélyen behatol a bőrbe. Vízben, alkoholban, glicerinben nagyon jól oldódik. Álljon itt néhány példa sokoldalúságára és hatékonyságára:

  • hozzájárul a bőr hidratáltságához, mérsékli a kiszáradást
  • használható arcra, szemkörnyékre, test-, kéz- és lábápolásra
  • gyulladásgátló hatása van, például szőrtelenítés és borotválkozás után
  • égéskor és csípéskor csillapítja az irritált bőrt
  • elősegíti a sebgyógyulást, hegesítő hatású
  • erősíti a hajszálakat, megelőzi a hajszálak töredezettségét
  • jótékonyan hat a viszkető fejbőrre

D-Panthenol a bőrre

Abban az esetben, ha tudatosan választ bőrápoló kozmetikumot, akkor annak összetevői között biztosan megtalálja a panthenolt. Ez nem véletlen, hiszen a D-Panthenol nagyszerűen hidratálja a bőrt, tetőtől talpig használható. A bőr mélyebb rétegeiben fejti ki a hatását, így segít a bőr nedvességtartalmának megőrzésében, hogy az egészséges, selymes, vonzó és fiatalos legyen. Egy megfelelően hidratált bőr sokkal később öregedik, mert a panthenol a bőr középső rétegében képződő ráncok számát is képes csökkenteni. A pantenolsav vízben oldódó vitamin, ezért nem tudja tárolni a szervezet, mindennapos használatára van szükség. Problémás, aknés bőrre is jótékonyan hat, ezért szerezzen be olyan arctonikot, amelyben van D-Panthenol! Nemcsak a hámsérült bőr ápolását segíti, de háztartási szerek okozta bőrirritációra is kiválóak a panthenol tartalmú krémek és kenőcsök. A D-Panthenol szivárgásmentes bevonatot hoz létre a bőrfelületen, így akadályozza meg a bőr vízveszteségét és a gyulladások fokozódását.

D-Panthenol alkalmazása hajra

A haj a fej koronája, folyamatosan ki van téve a környezeti hatásoknak. Egész évben megfelelő gondoskodást igényel, amit megfelelő hajápolószerek használatával érhet el. D-Panthenol tartalmú samponokkal, hajmaszkokkal, balzsamokkal és hajkrémekkel nem lőhet mellé. A panthenol beépül a hajszálak belsejébe és hatással van a hajhagymákra is. Egyenletessé, fényessé teszi a hajszálakat, megakadályozza a hajhullást. Az egészséges haj könnyen fésülhető és rugalmas, amit a D-Panthenol vízmegkötő tulajdonságának köszönhet. Késlelteti a haj őszülését. Teljesen természetes vitamin, ezért nem okoz irritációt, allergiát. Bátran bízza rá magát és a haját!

D-Panthenolt az állatoknak

A folyékony D-Panthenolt megtalálhatjuk az állatok – baromfi, sertés, juh, kecske, szarvasmarha – részére készülő B-vitamin oldatokban is. B5 provitaminként van jelen ezekben a keverékekben, együtt a legfontosabb B vitaminokkal, nevezetesen a B1, B2, B6 és B12 vitaminokkal. A B-vitaminoknak fontos szerepe van az állatok anyagcsere-folyamataiban. Hosszú betegségek és gyógykezelések esetén segítenek az állatok gyors regenerálásában, de növelik a takarmányok vitamintartalmát is.

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.