Fruktóz érzékenység, fruktózallergia, fruktózintolerancia

Fruktóz érzékenység

Abban az esetben, ha puffadást, hasi görcsöket, hasmenést vagy emésztési zavarokat tapasztal gyümölcsök vagy édes ételek elfogyasztása után, könnyen lehet, hogy fruktóz érzékenysége van. Amennyiben nem tudja tolerálni a gyümölcscukrot, tudatosabban kell táplálkoznia, meg kell ismernie a fruktóz vagyis a gyümölcscukor jellegzetességeit. Már a legcsekélyebb tünetek esetén is javasolt egy fruktóz vizsgálat, ami kideríti, hogy fruktózallergiája, fruktóz felszívódási zavara vagy fruktózintoleranciája van. Járjon utána, mi okozza a panaszokat! Cikkünkben a fruktóz érzékenység tüneteit és a fruktóz diéta részleteit mutatjuk be.

Ebben a cikkben az alábbi témákról lesz szó:

Mi a fruktóz?

A fruktóz köznapi néven a gyümölcscukor. Kémiai szerkezetét tekintve szénhidrát, egy monoszacharid. Nemcsak a gyümölcsökben van benne, hanem széles körben használja az az élelmiszeripar, ezért okosan kell válogatni az iparilag feldolgozott ételek és italok között. Működéséről annyit érdemes tudni, hogy a bélből szívódik fel és egy enzim segítségével glükózzá, szőlőcukorrá alakul. A fruktóz és a glükóz együtt hozzák létre a szacharóz nevű cukrot, aminek lebontásáért a szervezetben a szacharáz enzimfelelős. Amennyiben ez az enzim hiányzik, nem tud a gyümölcscukor teljesen felszívódni. Emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ott erjedésnek indul. Ez okozza a hasi és gyomor problémákat. Fruktóz bontó enzimmel és fruktózmentes diétával a gyümölcscukor érzékenység kezelhető. A fruktóz felszívódási zavar orvosi neve fruktóz malabszorpció. Bármely életkorban előjöhet, az európai emberek akár 30-40 százalékát is érintheti enyhébb vagy súlyosabb mértékben. A fruktózintolerancia veleszületett, örökletes betegség, már csecsemőkorban komoly tüneteket mutat.

Miben van és miben nincs fruktóz?

Gyümölcscukrot biztosan tartalmaznak a gyümölcsök és a gyümölcslevek, az édesebb zöldségek, az édességek, a szirupok, az édesítőszerek, a méz, az ízesített tejtermékek, a felvágottak, a konzervek, a fagyasztott élelmiszerek, a késztermékek és az alkohol.
Magas a legtöbb gyümölcs fruktóz tartalma: aszalt gyümölcsök, áfonya, banán, szőlő, gránátalma, alma, ananász, cseresznye, meggy, sárgadinnye, mandarin, görögdinnye, narancs, őszibarack, fekete ribizli, naspolya, birsalma, mangó. A zöldségek között a cékla, sárgarépa, gyökér, káposzta, sütőtök a magas gyümölcscukor tartalmúak.
Amit biztosan ehetünk, mert nincs fruktóz benne, az a gomba, a burgonya és a lencse. A tojás, a natúr gabona- és tejtermékek gyümölcscukor mentesek, ugyanúgy, mint a rizs, a köles, a bulgur, a kuszkusz és az amarant. A húsban sincs fruktóz, de a felvágottban már lehet.
Figyelje az élelmiszerek címkéjét is, ha ezt olvassa, akkor fruktóz van benne: kukoricaszirup, gyümölcslé-koncentrátum, fruktóz-glükóz szirupinvertcukor, juharszirup, melasz, szorbit, inulin, cukoralkohol, oligo-fruktóz, frukto-oligo-szacharid.

Mennyi gyümölcscukor egészséges?

Egészséges ember sem ehet folyamatosan édes gyümölcsöket és édesített készételeket, mert előbb vagy utóbb súlyfelesleggel és emésztési gondokkal fog küzdeni. Orvosi javallatra a naponta maximum 50 gramm gyümölcscukor bevitelt ne lépje túl!

Mik a fruktóz érzékenység tünetei?

A gyümölcscukor felszívódási zavarok étkezés után jelentkeznek. Fő tünetei az emésztési problémák, a fokozott gázképződés, a hasi puffadás, a hasmenés, a hasi fájdalom. Előfordulhat még fejfájás, frontérzékenység, fáradtság, feszültség, evés utáni teltségérzet.
Abban az esetben, ha nem tudja, mitől érzi magát diszkomfortosan étkezések után, érdemes a gyümölcscukorra gondolni. Hagyja el a fruktózzal édesített élelmiszeripari termékeket és csökkentse a gyümölcsfogyasztást.

A fruktóz intolerancia vizsgálatról

A fruktóz érzékenységet egy teljesen fájdalommentes vizsgálattal végzik a gasztroenterológiai központokban. Ezt a fruktóz intolerancia tesztet H2-, azaz hidrogén-kilégzési tesztnek nevezik. Lényege, hogy megiszik egy pohár fruktóztartalmú folyadékot, majd 2-3 óra alatt, 20 percenként bele lélegzik egy műszerbe, ami méri a kilélegzett levegő hidrogénszintjét. A gyümölcscukor, ami nem tud megemésztődni és felszívódni a vékonybélben, a vastagbélben erjedésnek indul. Savakká és gázokká, többek között hidrogénné alakul.

A fruktózmentes diéta lényege

Gyümölcscukor felszívódási problémákkal, fruktózintolerancia esetén a legfontosabb szabály a fruktóztartalmú ételek és italok fogyasztásának teljes elhagyása vagy drasztikus csökkentése. Dietetikus segíthet a személyre szabott étrend kialakításában, de saját magunk is tehetünk egészségünkért, ha betartunk néhány egyszerű szabályt. Kerülni kell az édes gyümölcsöket és zöldségeket, a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket. Előnyben kell részesíteni a natúr gabonákat és tejtermékeket. Édesítésre, ha muszáj, inkább kis mennyiségben szőlőcukrot használjon! Vigyázzon a diabetikus ételekkel, italokkal, mert azok gyakran gyümölcscukorral készülnek! Bátran fogyaszthat főzve, sütve vagy párolva burgonyát, rizst, szárnyasokat, halat, ehet tojást és tésztát is. Folyadékpótlásra a szénsavmentes ásványvíz a legjobb.

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.