A kálciumot mindenki ismeri, de mi az a kálcium laktát? A kálcium laktát az E327. Na ne! Akkor biztos valami veszélyes adalékanyag! Egyáltalán nem. Ismerje meg egy kicsit jobban és rájön, hogy ön is használja a mindennapokban, ráadásul a szervezetének is jót tesz.
Cikkünkből megtudja, hogy miért és pontosan mire jó a kalcium laktát:
- Mi az a kálcium laktát?
- A kalcium laktát felhasználási területei
- Miért fontos szervezetünknek a kalcium?
- A kalcium pótlás módjai
Mi az a kálcium laktát?
A kálcium laktát a tejsav kálciumsója. Természetes módon is előfordul, alapvetően a baktériumok okozta erjedési folyamat során keletkezik. Mesterségesen általában keményítő vagy melasz erjesztésével állítják elő. Megjelenését tekintve a E327 fehér színű, szemcsés por, mely szagtalan és vízben oldódik.
Teljesen veszélytelen, hosszabb távon sem okoz panaszokat, bizonyítottan nem rákkeltő hatású.
A kalcium laktát felhasználási területei
Az élelmiszeriparban:
- Kálciumforrás, melyet kálciummal dúsított italokhoz és ételekhez használnak fel.
- Stabilizáló anyag zselékben és rágógumikban.
- Szilárdítja a zöldségeket és a gyümölcsöket (a gyümölcshéjban lévő pektinek reakcióba lépnek vele), ezért tárolásnál előszeretettel használják.
- Húsipari adalékként is felhasználható.
- Kiváló savanyúságszabályzó pl. ömlesztősókban.
- Pufferolóként és emelőszerként funkcionál a pékáru sütés folyamán.
- Javítja a hab stabilitását, így a tejipar előszeretettel használja.
- Segít megakadályozni a fogszuvasodást a cukormentes termékekben.
A gyógyszeriparban:
- Fontos kálcium forrásként a táplálékkiegészítők alapanyaga.
- Tápanyagként is felhasználható orvosi felügyelet mellett.
A mezőgazdaságban:
- Halak és madarak kiegészítő kálcium forrásaként használják.
- Remek takarmány adalékanyag.
Miért fontos szervezetünknek a kálcium?
Mindenki tudja, hogy a kálcium a csontok alkotóeleme. Abban az esetben, ha erős csontokat szeretnénk, ügyelnünk kell a megfelelő mennyiségű kálcium bevitelre. A kálcium azonban nem csak a csontoknak fontos. Az izmok stimulálásában, a hormonok szabályozásában és az idegi impulzusok továbbítása során is kiemelkedő a szerepe. Éppen ezért, ha túl alacsony a kálciumszint a szervezetünkben, testünk izomgörcsökkel, izomfájdalommal és egyes esetekben érzészavarokkal reagál. A kálcium szabályozza az erek összehúzódásának és ellazulásának folyamatát is. Amennyiben a szervezet nem kap elegendő kálcium utánpótlást, elvonja a csontokból, hogy a test többi funkcióját fenntartsa. Megfelelő mennyiségű kálcium hiányában csontritkulás alakul ki.
Napi kálcium bevitelünket általában tejtermékekből fedezzük, emellett remek kálcium forrás a bab, mandula, szezámmag, brokkoli, leveles zöldségek vagy narancs is. Gyakran alakul ki alacsony kálcium szint, ha valamilyen okból (pl. allergia, vegán étrend) nem fogyasztunk tejterméket. Ilyenkor oda kell figyelnünk a kálcium mesterséges úton történő pótlására.
A kálcium pótlás módjai
A természetes kálcium bevitel kiegészítéseként használhatunk kálcium tablettákat, pezsgőtablettát vagy folyékony kálcium pótlást. A kálcium tartalmú étrend kiegészítők alapanyaga igen gyakran a E327. A kálcium-laktát ún. kelát-kálcium kiegészítő, ami azt jelenti, hogy a kálciumot szerves savval kombinálják. Előnye, hogy ezáltal könnyebben felszívódik, hátránya, hogy drágább alapanyag és kevesebb elemi kálciumot tartalmaz, mint pl. a kálcium-karbonát vagy a kálcium-citrát.
A kálcium-laktát további előnye, hogy nem PH függő, ezáltal a kálcium pótlást nem kell étkezéshez igazítani és nem okoz gyomor- és bélpanaszokat. A napi ajánlott kálcium mennyiség felnőtteknél 1000 mg, ennek tükrében kell megterveznünk a kálcium pótlás mennyiségét is. kálcium-laktátból a test egyszerre 500 mg-nál többet nem képes felszívni, ezért a kálcium pótlást célszerű napi két-három részre elosztani. A kálcium felszívódása sokkal jobb, ha D-vitaminnal kombináljuk, ezért a kálcium pótló szerekben gyakran egyszerre található meg mindkét hatóanyag.
A kálcium-laktát tehát nem csak egy remek alternatíva a napi kálcium mennyiség kiegészítésére, de az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban is kiemelkedő szerepet tölt be sokoldalú felhasználhatósága miatt.