Mi az a glicerin?

Mi az a glicerin

A glicerin egy természetes cukoralkohol, melyet növényi olajokból, petróleumból és állati eredetű zsírokból vonnak ki. Átlátszó, színtelen és szagtalan, enyhén szirupos állagú és édeskés ízű folyadék, amely folyékony vivőanyagként és hidratáló komponensként funkcionál. Főbb funkciója, hogy a bőrünk mélyebb, belső rétegéből a sebezhetőbb külső rétegébe szállítja a vizet. Gyakori összetevője különféle bőrápolási termékeknek, amelyek elsősorban a glicerin és az okkluzív, azaz elzáró összetevők kombinálásának hatékonysága miatt tartalmazzák. Az okkluzív összetevők a szaruréteg felszínén hidrofób bevonatot képezve csökkentik a bőrön keresztüli vízvesztést, így szintén hidratáló komponensként hasznosulnak a bőrünket illetően.

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

A glicerin felhasználása és előnyei

A Trusted Source 2016-os kutatása számos folyékony vivőanyagot vizsgálat alá vett, többek között az alfa hidroxi-savakat, a hialuronsavat, a szorbitolt és a glicerint. Az utóbbit a leghatékonyabbnak minősítették. A glicerin hidratációs tulajdonságai miatt gyógykezelésként alkalmazható a száraz, túlzottan hámló és viszkető bőr, valamint egyéb bőrirritációk megelőzéséhez. Ennek háttere, hogy képes lágyítani és hidratálni a bőrünket, csökkentve a kellemetlen tüneteket.
A száraz bőr elsődleges oka a bőrünk felsőbb rétegében bekövetkező vízveszteség. Annak érdekében, hogy ezt megakadályozzák, a hidratáló termékek olajban gazdag réteget formálnak a bőr felszínén, amely felfogja a vizet, majd a glicerin a bőr külső rétegébe szállítja azt. Több glicerint tartalmazó termék olyan jótékony összetevőkkel párosul, amelyek lágyítják a bőr felszínén található sejteket összekötő keratin nevű vegyületet. Ez a folyamat segédkezik az elhalt bőrsejtek eltávolításában, támogatja a bőr vízháztartásának kiegyensúlyozott állapotát és a végeredmény egy simább, lágyabb érzetű, egészségesebb bőr.

Mivel a Food and Drug Administration a glicerint biztonságosnak minősíti, édesítőként és tartósítószerként egyaránt felhasználható bizonyos ételekben. Azoknak, akik székrekedéssel küzdenek, ugyancsak előnyére válhat, elvégre a glicerin egyik képessége, hogy folyadékot vezet a bélrendszerbe. Ezt az úgynevezett hiperozmotikus hashajtó hatást a növényi glicerinnek tulajdonítják, amely támogatja, hogy a már megemésztett étel könnyebben mozogjon a bélrendszeren keresztül. A glicerin végbélkúp formában is bevethető. Egy korábbi tanulmány igazolta, hogy összehasonlítva más hashajtókkal, a végbélkúp ezen formája szignifikáns hatékonyságról tett tanúbizonyságot a fájdalomcsillapító gyógyszerek által kiváltott székrekedés leküzdésében.

Tudnivalók a növényi glicerinről

A növényi glicerin egy olyan változat, melyet növényi olajokból állítanak össze. Felfedezésére véletlenszerűen került sor több mint két évszázaddal ezelőtt, amikor olívaolaj-keveréket és ólom-oxidot hevítettek fel. Ipari jelentősége a kései 1800-as években emelkedett, ekkor használták először dinamit készítésére. Napjainkban a növényi glicerin trigliceridekben gazdag, nyomás alatt lévő növényi zsiradékok – például pálma-, szója- és kókuszolaj – hevítésével készül, vagy egy erős lúgos vegyülettel. Ennek során a glicerin elválik a zsírsavaktól, majd vízzel keveredik, szagtalan, édeskés ízű, szirupos folyadékot formálva. A glicerin e változatát használja széleskörűen az étel-, a kozmetika- és a gyógyszeripar. Gyakori megoldás, hogy ételekhez adják, hiszen segíti az olaj- és vízalapú összetevők keveredését, édesítve vagy nedvesítve a termék végső formáját.

Ugyancsak megelőzheti a jégkristályosodás képződését a fagyasztott ételeken. Széles körben megtalálható gyógyszerészeti termékekben – főként szívgyógyszerekben, végbélkúpokban, köhögést csillapító gyógyszerekben és érzéstelenítőkben –, valamint olyan tisztálkodási és kozmetikai eszközökben, mint a szappanok, testápolók, dezodorok, sminktermékek és fogkrémek. A fogkrémekre kifejtett előnyös tulajdonsága, hogy segít megelőzni kiszáradásukat és megkeményedésüket.

A növényi glicerin egészségügyi előnyei

A növényi glicerin számos egészségügyi előnnyel bír, de a tudomány csak keveset támaszt alá, így mindenképpen több kutatásra lenne szükség. Az alábbiakban felsorolt előnyök mögött áll a legbiztosabb tudományos háttér. Nem véletlenül közkedvelt bőrápolási módszer. A kutatások kimutatták, hogy a növényi glicerin felvitele fokozatosan segítheti elő a bőr simaságát, a glicerintartalmú krémek már 10 napon belül növelhetik a hidratációt. Ezt két kutatás során is alátámasztották. Az első alkalmával a glicerines krémeket szilikonolajat vagy hialuronsavat tartalmazó krémekkel hasonlították össze. A végeredmény szerint a bőr hidratációjában és a vízveszteség elkerülésében a glicerines variáció nyert. A következő kutatásban azt találták, ha a glicerint meleg fürdővízhez adják, sokkal hatékonyabb az egyszerű meleg vizes fürdőnél a bőr nedvességtartalmának fejlesztésében és a bőrirritációk elleni védelemben. E vizsgálatok terén konszenzus alakult ki: a növényi glicerin támogatja a bőrünk egészségét, véd a fertőzések és gyulladások ellen, valamint serkenti a sebgyógyulást.

A növényi glicerin fokozott hidratációs képességeit tekintve nem meglepő, hogy az atlétikai teljesítményt is növelheti. A gyakori izzadás miatt kockázatos a krónikus dehidratáció az atlétikai tevékenységek végzésekor. Hiába gondolnánk, hogy ez ellen könnyű tenni a bőséges folyadékfogyasztással, a megoldás bizonyos fizikai aktivitások alatt nem mindig praktikus. Amikor a sportoló például rövid időn belül hatalmas mennyiségű folyadékot visz be, a következő órában vizeletvesztés és/vagy izzadás során meg is szabadul tőle. Tanulmányok bizonyították a glicerint tartalmazó italok hatékonyságát a jótékony vízvisszatartásnak köszönhetően, amely az atlétikai teljesítményt is fokozta.

Tanácsok a folyékony glicerinoldat használatához

A folyékony glicerin használatakor érdemes a termék csomagolásán található instrukciókat követni, kérdés esetén orvoshoz vagy gyógyszerészhez fordulni. Valamennyi termék használat előtt felrázandó. A glicerint a problémás bőrfelületre ajánlott felvinni szükség szerint vagy az orvos utasításai alapján. Használatának gyakorisága a terméktől és a bőr adott állapotától függ. Száraz kezek esetében például javasolt minden kézmosást követően folyékony glicerint felvinni a kezekre. Pelenka által keletkezett kiütések kezelésekor használat előtt érdemes a pelenkázott bőrfelületet megtisztítani, majd hagyni, hogy megszáradjon. A sugárzás által keletkező leégés esetén már szakemberrel ajánlott konzultálni, mielőtt bármilyen márkájú glicerintermék alkalmazásába kezd.

Fontos továbbá, hogy érzékeny testrészekbe, tehát szembe, szájba, orrba és nemi szervekre ne kerüljön, hacsak a mellékelt tájékoztató vagy az orvos másképp nem tanácsolja. Súlyosabb bőrproblémák, törések, vágások vagy éppen borotvált bőrfelület esetén szintén javasolt orvost vagy gyógyszerészt keresni a részletekért.
Miután megbizonyosodtunk a termék biztonságos alkalmazásáról, nagymértékben növelheti hatékonyságát a rendszeres használat és a víz jelenléte. Éppen ezért fürdés vagy zuhanyzás után érdemes felvinni a glicerint, amikor a bőrünk még nedves. Különösen száraz bőr esetén az orvos tanácsolhatja, hogy használat előtt áztassuk a kritikus bőrfelületet, és kerüljük a hosszú, forró fürdőt, mert az ronthat a száraz bőr állapotán.

A glicerin lehetséges mellékhatásai

Folyékony vivőanyagként a glicerin a legközelebbi forrásokból vonhatja a ki a vizet, amelyek a bőrünk alacsonyabb rétegei, különösen az alacsony páratartalmú körülmények között. Ennek eredményeként bekövetkezhet a bőr dehidratációja és esetleges hólyagosodása, ám ez könnyen elkerülhető, ha a százszázalékos glicerint használat előtt felhígítjuk. A természetes kozmetikumok szószólói kifejezetten a rózsavizet ajánlják hígítás céljából, mivel a rózsavíz pozitív antioxidáns hatása mellett hidratálja a bőrt, finomítja a pórusokat.

A glicerin összességében biztonságosnak tekinthető, a kellemetlen mellékhatások vagy az allergiás reakciók ritkák. Amennyiben égő érzést, viszketést, egyéb irritációt, elváltozást vagy allergiára utaló tünetet (kiütést, súlyos szédülést, nehézlégzést) tapasztal, azonnal forduljon orvosi segítségért!

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.