Mi az a nátrium glutamát?

Mi az a nátrium glutamát

Minden nap eszik friss zöldséget és gyümölcsöt, általában kerüli a vörös húsokat és a cukrot, gyakran főz otthon? Szuper! Néha azonban elfogyaszt egy hamburgert, a grízes tésztára porcukrot is kér, és még a gyerek gumicukor csomagjából is eszik egy marékkal? Nem probléma. Amennyiben mértéket tart, semmi baja nem lehet és ez éppúgy igaz a nátrium glutamátra is.
Cikkünk összefoglalja, amit a nátrium glutamátról tudni érdemes:

Mi az a nátrium glutamát?

A nátrium glutamát egy adalékanyag, az ízfokozók családjába tartozik. MSG, mononátrium-glutamát vagy E621 néven is találkozhat vele. A leggyakrabban használt élelmiszer adalékanyag. Egyesek szerint jellegzetes umami íze van, az ízfokozókban azonban nem ez a lényeg. Az ízfokozók általános tulajdonsága, hogy az ízérzékelő receptorokra van hatással, így nem plusz ízt kölcsönöz az élelmiszernek, hanem felerősíti azok természetes ízét. Ezért olyan népszerű az élelmiszeripari gyártók körében és népszerűsége már nagyon-nagyon hosszú ideje tart.

A nátrium glutamát felhasználási területei

Fontos leszögezni, hogy a glutamát nem csak a kémcsőből származhat, hanem ételeinkben természetes formában is megtalálható. Fellelhető a tejtermékekben, húsfélékben, hínárbanA “kínaiétterem-szindróma”

A nátrium glutamát töretlen népszerűsége az 1960-as évek végéig tartott. 1968-ban jött egy megtorpanás, miután egy orvos egy neves orvosi lap hasábjain összegezte a tapasztalatait az MSG-ről. A cikk arról szólt, hogy alanyunk minden alkalommal fejfájást és gyengeséget tapasztalt, miután valamelyik kínai étteremben étkezett és a tünetekért az ételben található nagy mennyiségű nátrium glutamátot tette felelőssé. Innen származik a “kínaiétterem-szindróma” elnevezés. A mellkas-szorítással, nyak- és fejfájással, tarkó- és hátfájással, gyengeséggel, kipirulással és allergiaszerű reakciókkal járó tünetegyüttest számos orvos vizsgálta azóta is. Többségük arra a megállapításra jutott, hogy inkább a kínai konyha magas só- és zsírtartalmú ételei, valamint az általuk használt gyakori allergének, mint a mogyoró és a rák lehetnek felelősek a tünetekért. Ennek ellenére a nátrium glutamát azóta is a figyelem középpontjában áll. Sokan az MSG-t teszik felelőssé a migréntől kezdve a különféle szívpanaszokon át rengeteg egészségügyi problémáért, sőt egyesek “idegméregként” hivatkoznak rá.

Van egészségkárosító hatása?

Tény, hogy több kutatás próbálta alátámasztani és ugyanennyi megcáfolni a nátrium glutamát egészségkárosító hatását. A tudományos eredmények eddig nem igazolták, hogy az MSG káros hatással lenne az egészségre. Az is tény, hogy a nátrium glutamát mindenhol a biztonságos adalékanyagok között szerepel. Egyetlen élelmiszer-egészségügyi hatóság sem tette tiltólistára. Ugyanez nem mondható el minden adalékanyagról. Viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy vannak olyan egyének, akik érzékenyebben reagálnak a nátrium glutamátra. Nekik természetesen érdemes odafigyelni az MSG-ből bevitt napi mennyiségre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem ajánlatos éhgyomorra fogyasztani a glutamin tartalmú élelmiszereket.

Azzal sosem árthatunk magunknak, ha minél több természetes élelmiszert fogyasztunk és a feldolgozott élelmiszerek arányát csökkentjük étrendünkben. Ha pedig tudjuk, hogy valamely élelmiszerre vagy összetevőre érzékenyen reagál a szervezetünk, legyen az akár tej, glutén vagy a nátrium glutamát, saját érdekünkben el kell kerülni őket. Kellő tudatossággal és mértékletességgel összeállítva étrendünk változatos és egészséges lesz.

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.