Mi az a xilit?

Mi az a xilit

Az egészségtudatos fogyasztók manapság már nem hagyományos kristálycukrot vásárolnak, hanem természetes cukorpótlókkal, xilittel vagy eritrittel édesítik ételeiket, italaikat, sőt süteményeiket is. Nyírfacukor-e a xilit vagy valami más? Van-e különbség a xilit és az eritrit között? Tegyen izgalmas felfedezőutat a természetes növényi édesítőszerek világába!

Cikkünkben részletesen bemutatjuk a xilit előnyös tulajdonságait és fogyasztásának előnyeit, de megtudhatja azt is, mi a különbség a xilit, az eritrit és a nyírfacukor között.

Milyen cukor a xilit?

A xilit növényekből kivont cukoralkohol. Növényi alapú, természetes, cukormentes édesítőszer, ami természetes formában van jelen gyümölcsökben és zöldségekben. Nagyipari gyártásban a xiloz nevű növényi rostból állítják elő. Mely növények is tartalmaznak legnagyobb mértékben xilózt? A lista elején a nyírfa áll, ami megmagyarázza, miért is terjedt el, hogy a xilit egyenlő a nyírfacukorral. Kezdetben valóban a nyírfa rostjaiból, a xiliánból készült a xilit, ám manapság a nagyüzemekben már kukoricarostból állítják elő. Az igazi, természetes forrásból származó nyírfacukor már ritkán elérhető. Jelentős xiloz tartalmú növény még a búza, a rizs és a zab maghéja is, sőt a mandula csonthéjából is készül xilit.

Hogyan használjuk a xilitet?

A xilit kristályos formájában és ízében is hasonlít a finomított répacukorra. Egyáltalán nincs mellékíze, kóstoláskor csupán kellemes, hűvös érzetet kelt a nyelvünkön. Adagolása teljesen azonos a répacukoréval. Amennyiben a receptben 10 dkg kristálycukrot írnak, akkor xilitből is 10 dkg mennyiségre van szükség. Jó, ha tudjuk, hogy két esetben nem tudjuk cukorpótlóként használni a xilitet. Nem alkalmas karamellizálásra, illetve nem lehet vele élesztős kelt tésztákat készíteni. Amikor az élesztőt egy kis cukorral tejben felfuttatjuk, akkor a cukor segít reakcióba lépni az élesztőgombákkal – a xilit erre nem képes.

Az E 967 jótékony hatásai az egészségre

A xilit gyorsan népszerűvé vált a diétázók és a cukorbetegségben szenvedők körében. Aki egészségesebben szeretne élni, xilitet használ édesítésre a mindennapokban. Befőzéskor, lekvárok és szörpök elkészítésekor is bevethető ez a növényi édesítőszer.

  • A xilit alacsony, 7-es glikémiás indexű cukorpótló. Lassan szívódik fel, nem emeli meg, sőt inkább normalizálja a vércukorszintet.
  • A xilit lebontásához nincs szükség inzulinra a szervezetben, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
  • Lúgosító hatású, így helye van a Candida-diétában és a méregtelenítő kúrákban is.
  • Kalóriatartalma 40%-kal, szénhidráttartalma 25%-kal kevesebb, mint a kristálycukoré, ezért megelőzhető vele az elhízás és a cukorfüggés.
  • A xilit jótékony hatással van a fogakra, megakadályozza a fogszuvasodást és csökkenti a lepedékképződést.
  • A xilit a száj sav-bázis egyensúlyát egyensúlyban tartja, így az ellenállóbb lesz a káros baktériumokkal szemben.

A xilitfogyasztás veszélyei

Mint mindenben, a xilitfogyasztásban is érdemes mértéket tartani. Igaz, hogy a növényi édesítőszer minden szempontból egészségesebb a hagyományos répacukornál, ám ajánlott a szervezetet fokozatosan hozzászoktatni az új cukorpótlóhoz. Fogyasztása a kezdeti időszakban okozhat hasmenéses tüneteket. Ilyen panaszokra abban az esetben is számíthatunk, ha többet fogyasztunk a xilitből, mint amennyit elbír a szervezetünk.

Fruktóz felszívódási zavarokban, fruktózérzékenységben szenvedőknek nem ajánlott a xilit fogyasztása, mert jelentősen lassíthatja a gyümölcscukor felszívódását a belekben.
Végül egy fontos tiltás: kutyáknak nem szabad xilitet, xilittel édesített ételt adni, mert rájuk életveszélyes hatást tesz, hipoglikémiát és májkárosodást okozhat.

Xilit vagy eritrit

A xilit és az eritrit is cukoralkohol, természetes alapú növényi édesítőszer. A xilitet nyírfából és kukoricacsutkából vonják ki, az eritrit a dinnyében, körtében, szőlőben és az erjesztéssel készített ételekben, például borban, sajtban található. A xilit élelmiszerkódja E-967, az eritrité E-968. Mindkettőt nyugodtan fogyaszthatják a cukorbetegek és a diétázók is. Okozhatnak hasmenést, ez egyénileg a szervezettől függ. Egyik sem karamellizálódik és nem alkalmas élesztő felfuttatásához sem.

Különbségek

  • Legfontosabb eltérés a két cukorpótló között az, hogy az eritrit kevésbé édes. Míg a xilit édesítő ereje ugyanolyan, mint a répacukoré, az eritrit édessége nagyjából 40 százalékkal kisebb a kristálycukorénál.
  • További különbséget is találhatunk a kalóriaértékekben: a xilit 2,4 kalóriát, az eritrit 0,2 kalóriát tartalmaz grammonként.
  • Ami a sokat emlegetett glikémiás indexet illeti, a xilit glikémiás indexe 7, az eritrité 0.
  • A xilit a vastagbélen keresztül szívódik fel, az eritrit pedig a vékonybélen keresztül, majd a felesleg a vizelettel együtt távozik a szervezetből.

A természetes, növényi alapú édesítőszer, a xilit fogyasztásával sokat tehet egészségéért. Megszűnik a cukorfüggősége, nem terheli szervezetét plusz felesleges kalóriákkal. Érdemes váltania xilitre!

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.